Сок от копър успокоява стомаха

Прясно изцеденият сок от копър може да помогне много при проблеми със стомаха. Той спомага за образуването на стомашни сокове, има успокояващ ефект върху храносмилателния тракт. Помага за по-доброто храносмилане на мазни и газообразуващи храни. Копърът е полезен за деца с ленив стомах, безапетитие, запек, задръжка на газове.

Тази подправко-билка има голямо богатство на фолиева киселина, каротин и витамини С и Е в състава си. Лечебните му свойства се дължат предимно на съдържанието на монотерпени и флавоноиди, минерали и аминокиселини. Монотерпените и флавоноидите са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените.

Копърът е полезен и за поддържането на хигиена на устната кухина. Листата и семената му са подходящи естествени ароматизатори за уста. Поради антиоксидантните и дезинфектантни свойства, спомага за предотвратяването на микробни инфекции в устата.

“Фигурин

За приготвянето на 100% чист сок от копър се изцежда пресен копър непосредствено след беритбата му. Компромисния вариант е и копъра, който сте замразили, но все пак знайте, че няма да има съвсем същите свойства. Напитката може да се пие до 3-4 пъти дневно преди хранене, по 10 мл неразреден или разреден с вода или друг сок.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *