Софора помага при оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане

Софора може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника

Софора (Sophora Japonica L.), известна още като японска акация, японска софора, произхожда от Китай и Япония. Народната медицина препоръчва билката при стомашно-чревни проблеми – оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане. Заедно с предписаните от лекаря медикаменти тя може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Софора помага при оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане

С нея се церят още болки в гърлото и главата, повишено кръвно налягане, нередовна менструация, ревматизъм. В повечето случаи това билково лечение е спомагателно, а не основно и трябва да се провежда под лекарско наблюдение. Изключение може да се направи само за меда, получен от цветовете на акацията, която е медоносно растение. При всички случаи акациевият мед укрепва целия организъм и предпазва от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система.

Японска софора като продукт е изсушени пъпки и може да се използва при атеросклероза, варикозни вени, диабет, кръвоизливи, хипертония, бъбречни заболявания, улцерозен колит, сепсис.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Билката софора съдържа етерично масло. В кората се съдържа отровният албумин-робин, алкалоид, багрило, а във вътрешната кора (през август) още амигдалин, глобулин, фитостерин, стигмастерин и ензим разлагащ урината.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *