Софора помага при оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане

Софора може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника

Софора (Sophora Japonica L.), известна още като японска акация, японска софора, произхожда от Китай и Япония. Народната медицина препоръчва билката при стомашно-чревни проблеми – оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане. Заедно с предписаните от лекаря медикаменти тя може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Софора помага при оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане

С нея се церят още болки в гърлото и главата, повишено кръвно налягане, нередовна менструация, ревматизъм. В повечето случаи това билково лечение е спомагателно, а не основно и трябва да се провежда под лекарско наблюдение. Изключение може да се направи само за меда, получен от цветовете на акацията, която е медоносно растение. При всички случаи акациевият мед укрепва целия организъм и предпазва от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система.

Японска софора като продукт е изсушени пъпки и може да се използва при атеросклероза, варикозни вени, диабет, кръвоизливи, хипертония, бъбречни заболявания, улцерозен колит, сепсис.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 грама преди ядене.

Билката софора съдържа етерично масло. В кората се съдържа отровният албумин-робин, алкалоид, багрило, а във вътрешната кора (през август) още амигдалин, глобулин, фитостерин, стигмастерин и ензим разлагащ урината.

Софора помага при оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *