Спелта – новото болкоуспокояващо от природата

В археологически находки от петото хилядолетие преди новата ера са открити останки от изключително добър сорт жито. Това е специалният сорт спелта. Разпространен е в Централна Европа, а през 19 век е пренесен и в Северна Америка.

“Фигурин

Наречена „храна на фараоните“, спелтата се слави като култура с изключително богато хранително съдържание. Има високо съдържание на полезни хранителни вещества – 57,9 % въглехидрати, 17 % протеини, 3 % мазнини, 9,2 % фибри, минерални соли и витамини.

През 20 век почти навсякъде спелтата е заменена с обикновеното жито (хлебното), тъй като добивите му могат да се увеличават с торене и генни модификации за разлика от спелтата, която не се поддава на подобни интервенции. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е много подходяща за приготвяне на тестени изделия.

Хората, които се хранят здравословно познават спелтата. Нейните съставки са водоразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни, те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото: подобряват кръвообръщението, улесняват бъбречната дейност и пречистването на организма, действат съдоразширяващо и подобряват храносмилането.

Добре позната е спелтата и в медицината. Ако се постави на определени части от тялото, тя действа като естествено и локално болкоуспокояващо и възстановително. А обвивките на самото растение често са поставяни в пълнежа на възглавници и матраци.
В много европейски столици възглавниците от спелта са неизменна част от менюто на хотелите. Така вашият кът за отдих се доближава до величестените спални помещения на някогашните фараони.

Ако медитирате, спелтата ще ви помогне бързо да достигнете душевния покой чрез мекото си действие.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *