Спрете газовете с билка цикория

Цикория – това е една билка с чудодейни лечебни качества, която може да ви избави от газовете

Билка цикория

Цикорията е известна още под името синя жлъчка. Тя е многогодишно растение, на което височината му стига до 100 сантиметра. Коренът и е месест и има вретеновидна форма. Стъблото на цикорията е силно разклонено. Листата основата на билката са имат къси дръжцици и наподобяват розетка. Листенцата, които са по стеблото са по-закръглени и имат вид на ушички. Цветът, с който цъфти цикорията е светло син (срещат се и розови и бели, но много рядко). Цъфтежът на синята жлъчка е от юли чак до октомври месец. Можете да откриете тази чудодейна билка цикория из цялата ни страна. Тя расте в тревистите местности, близо до пътищата, в лозята и зеленчуковите градини.

“Демир
Цикория - лек срещу газове

Цикория – лек срещу газове

Кои части на цикорията се използват за лечение?

Надземната част на синята жлъчка се събира през летните месеци (юли или август). Корените се събират чак когато семенцата опадат, а това става през късната есен. Изсушаването на надземните и подземните части на растението се извършва на сянка. Надземната (стебло и листа) и подземната част (корени) част трябва да са добре почистени.

Химичен състав на отделните части на билката цикория

В корените са открити инулин и горчиви вещества. В листата са „скрити“ лактукапиждац, лактуцин, цикориенова киселина и тритерпени. Цветовете пък изобилстват от цикории.

Газове

Всеки човек има газове. При здравите хора на ден се отделят около 14 пъти. Метеоризъм (флатуленция) се нарича състоянието, при което има налично голямо натрупване на газове в стомашно-чревния тракт. Самото задържане на газовете причинява много голям дискомфорт, неудобство, подуване на корема и в много редки случаи болки. Според специалистите газовете не са тежко заболяване. Въпреки това дискомфорта и неудобството, което създават са непоносими. Точно заради това ние ще ви предложим една мощна рецепта с цикория, която ги елиминира доста бързо.

Чай от цикория за елиминиране на газовете

За направата на чая от цикория се ползват най-вече корените, но ако нямате може да ги замените с листата или стеблото на билката. Използват се в сухо състояние, като количеството билка, което ви трябва е чаена лъжичка. Те се заливат с чаена чаша вода. Чая ври на котлона 3 минути, а после леко се прецежда. На ден пийте по 3 чая. Можете да използвате мед за подслаждането му.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Спрете газовете с билка цикория

  1. Обръщaм се към aвторa…..пише се непоносимост…обърнете внимaние нa прaвописa!!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *