Страдате от мигрена? Търсете лавандула

Лавандулата облекчава и главоболието

Лавандула лекува главоболие

Лавандула се среща под формата на полухраст с множество възходящи и изправени стъбла. Самите цветноносни клонки са четириръбести, а листата на растението са разположени срещуположно. Цветовете на лавандулата се обагрят в синьо-виолетовото, като самите те са разположени в 6-10 лъжливи прешленчета, които на свой ред образуват класовидни съцветия. Растението цъфти през месец юли – август.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Лавандула у нас се среща сравнително рядко. Най-разпространено е растението в районите на Карлово и Казанлък, но още и в някои други райони на страната, разположени до 1000 метра надморска висчона.

С лечебна цел, а и в козметиката, се използват листата на лавандулата, от които се приготвя етерично масло.

Въпросното масло има успокояващ ефект по отношение на нервната система. В същото време, то премахва спазмите в гладката мускулатура, като по този начин действа болкоуспокояващо и дезинфектиращо. Именно на това действие на растението се дължи и свойството му да лекува главоболие, като най-ефикасно е лечебното му действие по отношение на болките в областта на главата, предизвикани от мигренозен пристъп.

Наред с този си ефект, лавандулата е позната и заради свойството да помага при безсъние, при неврастения и прекомерна възбуда.

Препоръчителна е употребата на билката и при газове в червата и стомашно-чревни колики.

Външно лавандула се прилага и под формата на бани, които имат успокояващ ефект.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *