Страдате от мигрена? Търсете лавандула

Лавандулата облекчава и главоболието

Лавандула лекува главоболие

Лавандула се среща под формата на полухраст с множество възходящи и изправени стъбла. Самите цветноносни клонки са четириръбести, а листата на растението са разположени срещуположно. Цветовете на лавандулата се обагрят в синьо-виолетовото, като самите те са разположени в 6-10 лъжливи прешленчета, които на свой ред образуват класовидни съцветия. Растението цъфти през месец юли – август.

Лавандула у нас се среща сравнително рядко. Най-разпространено е растението в районите на Карлово и Казанлък, но още и в някои други райони на страната, разположени до 1000 метра надморска висчона.

С лечебна цел, а и в козметиката, се използват листата на лавандулата, от които се приготвя етерично масло.

Въпросното масло има успокояващ ефект по отношение на нервната система. В същото време, то премахва спазмите в гладката мускулатура, като по този начин действа болкоуспокояващо и дезинфектиращо. Именно на това действие на растението се дължи и свойството му да лекува главоболие, като най-ефикасно е лечебното му действие по отношение на болките в областта на главата, предизвикани от мигренозен пристъп.

Наред с този си ефект, лавандулата е позната и заради свойството да помага при безсъние, при неврастения и прекомерна възбуда.

Препоръчителна е употребата на билката и при газове в червата и стомашно-чревни колики.

Външно лавандула се прилага и под формата на бани, които имат успокояващ ефект.

Страдате от мигрена? Търсете лавандула
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *