Стресът в ежедневието – предпоставка за диабет

Стресът е едно от най-големите предизвикателства за хората от големите градове.

Той е с нас всеки момент от деня – до претъпкания автобус/метро, до улиците, пълни с коли, хапването на крак, цепенето на секундата, главоболието на главата вечер и безсънните нощи. Будим се уморени и пак тръгваме „на бой“, сякаш ще спасим света.

Стресът е една от най-сигурните предпоставки за диабет. Накратко обяснено, това е отклонение от нормалните стойности на кръвната захар, което води до неправилно функциониране на всички органи и непоправими поражения върху организма. Замислете се, случва ли ви се:

– застояли сте се много на бюрото? Работата ви е свързана със стоене пред компютър или с престой на едно място. Пропуснали сте да си почивате и да разтъпчвате на всеки час. Отдавна сте забравили за фитнеса, като възможност да се тонизирате. Предпочитате да си вземете такси, вместо да походите. Така ви е уморило стоенето на едно място, че и едни стълби са ви предизвикателство.

“Фигурин

– често сменяте костюма, не защото растете в кариерата, а защото растете на размер. Откъде накъде, вие само стоите на едно място, почти не ядете нищо, но килограмите растат „от въздуха“. Нямате обяснение.

– отказахте почивката, въпреки, че взехте нужни бързи кредити, за да осъществите „оня амбициозен план“. Сега там отиват съпругата и децата, а вие сте на работа, защото се възприемате като „стожер на бизнеса, без който никой не може“.

– ядете нездравословно и хаотично, на крак, когато можете. За вас храна е пакетът с вафли, които намирате оставен в офиса. На обяд искате да хапнете огромно количество храна, най-често на крак, докато телефонът ви звъни. Когато ви прималее от глад, хапвате шоколад, не се спирате с един бонбон, често кутията не ви стига.

– цигарите и кафетата са най-верните ви съюзници в офиса. И от двете не се ограничавате по никакъв начин, кафето ви дава упора и момент почивка. Цигарата сама се пали, а след нея следва втора, дори и с най-късото кафе. Моментът, в който никой не може да ви наруши спокойствието.

– сещате се да пиете вода от време на време, май вчера въобще се пихте вода, беше натоварен ден, не ви се пиеше, нямаше откъде, но май не ви и липсваше кой знае колко

– вечер сте преуморен, лягате, но сънят не идва, а ако дойде, в 5 часа се ококорвате, не сте отпочинали, но мислите за работата и не ви се спи въобще. Не го бъркайте с ентусиазъм, то не е.

Ако случайно се разпознавате някъде в горните 7 твърдения, време е да се позамислите. Преглед при лекаря и контролни изследвания само могат да са ви от полза.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *