Сърдечните проблеми се лекуват с момина сълза

Сърдечно-съдови разстройства лекувайте с момина сълза, добавете ментата за свжест и бодрост

 

Цветовете и листата на момината сълза съдържат активни вещества, сходни по фармакологичното действие със строфантома – сърдечен клигозидом. Отделяният от момината сълза гликозид конвалотоксин обаче е много по-силен от строфантина и, за разлика от него, притежава и добре изразено успокоително действие.

Сърдечните проблеми се лекуват с момина сълза

Настойка от момина сълза се препоръчва за лечение на функционални неврози със сърдечно-съдови разстройства. Може да се прилага както самостоятелно, така и в съчетание с препарат от дяволска уста, глог, божур, валериана. Момината сълза е отровно растение, затова е по-добре да се ползват аптечни настойки.

Ментата освежава и ободрява. Охлаждащият ароматен ментол, съдържащ се в ментата, успокоява в малки дози, а в големи – тонизира. Възхитителният ароматен чай от мента стимулира сърдечната дейност и подобрява обмяната на веществата. Студеният чай е прекрасна освежаваща напитка, а горещият предизвиква изпотяване. Настойката се прави като: 1 супена лъжица сушени или пресни листа от мента се заливат със 150 мл вряла вода. Оставят се да престоят 10 – 15 минути. За ободряване се пие по една чаша настойка след всяко хранене, а топлият чай е добро успокоително преди сън.

Дяволска уста. Ако се приема редовно, избавя от много болежки. Наред с благотворното си влияние върху нервната система това растение помага и при хипертония, стенокардия и други сърдечно-съдови заболявания. Като се има предвид способността на дяволската уста да намалява нивото на глюкозата в кръвта, тя се препоръчва и при захарен диабет. За приготвяне на настойка се вземат 2 с.л. от билката. Заливат се с чаша вряла вода, охлажда се и се прецежда. Приемат се по 1 – 2 супени лъжици прясна настойка 3 – 4 пъти на ден.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *