С росянка преборете бронхиалната астма

Росянката има отхрачващо, потогонно и антиспастично действие

Росянка Drosera rotundifolia L. е дребно многогодишно насекомоядно растение с приземна листна розетка и 5 – 15 см високо, тънко, безлистно, червеникаво, цветоносно стъбло. Листата са почти кръгли, 0,51 см в диаметър, изведнъж стеснени в 1,53 см дълга дръжка.

Бронхиалната астма се преборва с росянка

Горната повърхност на листата е покрита с червеникави жлезисти власинки с различна дължина, като най-дългите (45 мм) са разположени в периферията. Когато насекомото кацне на листа, власинките се извиват към него, обливат го с лепкав секрет, а след това отделят и ферменти, с които го смилат. Съцветието е цимозно  едностранен, в началото охлювидно завит монохазий, съставен от 610 цвята. Цветовете са бели, с петделна чашка и петлистно венче. Цъфти юни – август.

Растението се среща рядко из мочурливите торфени ливади и торфищата в планините между 1200 и 2000 м надморска височина.

Билката съдържа нафтохиноните дрозерон и плумбагон, антоцианови. пигменти, орга­нични киселини (ябълчна, лимонена и бензоена), флавоноидите кверцетин и кемпферол, флавоноловия гликозид хиперин, елагова киселина, един протеолитичен фермент, малко танини (1,5%) и др.

В народната медицина дрогата се използва при спастични бронхити, бронхиална астма, коклюш и др. Да се има предвид, че в големи дози билката е токсична! Росянката има отхрачващо, потогонно и антиспастично действие.

Начин на употреба:

Приготвя се запарка (чай) от 1 супена лъжица дрога и 500 мл вряща вода. Оставя се да изстине и след 2 часа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се със захар или мед.

С росянка преборете бронхиалната астма
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *