ТАЗИ билка помага срещу множество оплаквания – нека да е винаги под ръка

Спиреята може би не ви е позната по име. Но това е един от разпостранените храсти у нас, с малки мъхести, тъмно розови цветове и тесни и дълги листа. Спомнихте ли си? То е влаголюбиво растение, и освен красящо гори и влажни места, е и много мощна билка, която помага срещу много неща. На първо място то облекчава ревматичните болки, които може да са наистина мъчителни. Още едно доказателство, че природата ни дава нужните лечебни средства в близост с причинителите на болестите. Цветовете на спиреята имат силен мирис, когато ги стрием с пръсти. В тях се съдържа истинско природно богатство – салицилови деривати, същите като в аспирина. Тяхното противовъзпалително действие обаче не е съпроводено с риск за стомашната лигавица, какъвто е случаят с простото лекарство.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Благодарение на салицил

овите дервати и флавоноидите, които съдържа спиреята е отлично средство средство против артрит, подагра (дължаща се на излишък от пикочна киселина в кръвта) и други ревматични състояния. Като увеличават пропускливостта на кръвоносните съдове, флавоноидите подобряват кръвообращението и прочистват отлаганията от кристали на пикочната киселина, които се оформя в ставите при подагра. Скорошни изследвания доказаха също, че спиреята има имунорегулиpащ ефект и така ограничава степента на възпалителния процес.

1-2 с.л изсушени цветове се запарват с чаша вряла вода. Запарката се пие 2-3 пъти на ден в продължение на 3 седмици.

Коктейл против ставни болки – Необходими са по 1 ч.л. спирея, листа от ясен и листа от коприва. Смесете сухите билки и ги залейте с чаша вряла вода. Пийте от 1 до 3 пъти дневно при ставни болки и мускулни спазми.

Пази стомаха

Благодарение на своето богатство от адстрингиращи танини, малките цветчета и млади листенца на храста, стягат тъканите, а оттам и улесняват заздравяванто на стомашната лигавица. В същото време те се противопоставят на хелиобактер пилори. Активните вещества на спиреята пречат на бактерията да се закрепи за лигавицата и нама­ляват риска от развитието на гастрит и язва. Пие се запарка от 1-2 с.л. изсушени цветове на чаша вряла вода.

Неутрализира киселините

Всъщност спиреята не действа директно върху киселинността, но бързо успокоява раздразне­нието на стомаха и хранопровода. Запарка се препоръчва при рефлукс и свръхкиселинност дължаща се на стрес.

Успокоява главоболието и зъбобола

Запарката от спирея действа като аспирин в случай на главоболие. Ефектът все пак не е така силен, но тя не предизвиква сериозните вторични ефекти на лекарството върху сто ­маха. Препорьчва се и при зъбобол.

Помага при грипни състояния

При обикновени грипни симптоми като болки в гърлото и синусите, температура и втрисане запарката от спирея е много ефикасна. Ако обаче става дума за бактериална инфекция, това няма да е достатъчно и трябва да се до­бави антисептичното действие на мащерката или прополиса.

Има диуретично действие

В началото на повечето диети се препоръчват средства против задържане на вода. Запарката от спирея може да помогне, още повече, че в същото време предпазва от дехидратация на организма.

Практични съвети

  • Спиреята не се препоръчва на бременни и кърмещи жени, както и на хора, алергич­ни към аспирина и салицила. До нея не бива да прибягват и тези, които приемат антикоагулиращи лекарства или страдат от сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност.
  • Не пийте запарката от спирея по-про­дължително от 3 седмици – свръхдозирането може да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето.
  • Ако искате сами да си наберете цвето­ве и млади листенца на спирея, най-подхо­дящият момент е през юни – началото на цъфтежа. По-късно те не се поддават добре на сушене и се разпадат на прах.
  • Никога не варете спиреята, защото активните й съставки са много чувст­вителни към топлината, а за да не се изпарят при запарването, добре покрий­те чашата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *