Твърде много чай може да навреди на мъжете

Според учени от университетите в Глазгоу, господата не бива да прекаляват с чая, поради опасност от развитие на рак на простатата. Проучването е показало, че тези, които изпиват по седем или повече чаши чай на ден, са с 50% по-застрашени от останалите, които пият само по 3 чаши или дори по-малко. Изследователите проследяват здравето на над 6 016 мъже на възраст между 21 и 75 години в продължение на четири десетилетия.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Резултатите от настоящето проучването противоречат на предишни изследвания, според които пиенето на чай понижава риска от рак, както и от сърдечни заболявания, диабет и болест на Паркинсон. Доброволците попълват въпросник за общото си здравословно състояние, консумацията на чай, кафе и алкохол, тютюнопушене, подложени са и на скрининг. Малко под 1/4 от всички участници консумират седем или повече чаши чай на ден. От тях 6,4% са развили рак на простатата през следващите 37 години.

Изследователите откриват, че мъжете, които пият най-много чай, е по-вероятно да следват здравословен начин на живот, свързан с умерена консумация на алкохол, да нямат наднормено тегло и проблеми с висок холестерол. Въпреки това, повишеният риск от рак на простатата при тези мъже остава, казва изследователският екип. Според учените съставки на черния чай може да са отговорни за канцерогенната активност на клетките на простатата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *