Телчарка помага при остри и хронични бронхити

Телчарка има секретолитично и отхрачващо действие

Корените на телчарката (Polygala major Jacq) са с богато съдържание на сапонини. Благодарение на тази съставка корените имат секретолитично и отхрачващо действие — усилват секрецията на бронхиалните жлези и съдействат за по-лесното изхвърляне на гъсти бронхиални секрети. Прилага се при остри и хронични бронхити и други заболявания на дихателните пътища; при катари на стомашно-чревния тракт; за външна употреба се препоръчват водните извлеци при лечение на

“Фигурин

Телчарка помага при остри и хронични бронхити

и др.

Начин на употреба: Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога и 400 мл гореща вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти на ден.

Като продукт, който се продава в аптеките, билката е суха в опаковка от 50 г. Може да се използва при кашлица, бронхит, безапетитие, стомашни катари, сърдечни и бъбречни болести, болкоуспокоител.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от билката киснат 10 минути в 500 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 150 грама преди ядене. Билковят чай от тази блка може да се използва като добавка към храната.

Телчарката расте по тревисти места и в ливадите, предимно в предпланинския и планинския пояс из цялата страна. Тя е многогодишно тревисто растение с приповдигащи се стъбла, високи 15 – 40 см.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *