Тиквените семки пазят от множество видове рак

Тиквените семки, както и другите видове ядки, са пълни с какви ли не полезни вещества. За разлика от другите обаче, те не са така калорични, може да се каже, че са най-малко калоричните и няма да се сбърка, ако изядете шепа сурови или печение тиквени семки. В тиквените семки обаче има още важни за организма незаменими аминокиселини. Богати са на протеини, витамин С, витамини от B групата, калциеви, калиеви, магнезиеви, фосфорни соли и др. Със 100 г тиквени семки си набавяме около 46% от дневната нужда на организма от магнезий, малко над 28% от желязо, 52% от манган, 24% от мед, почти 17% от протеини и 17% от цинк. Поради полезните си съставки семките на тиквата подпомагат кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и органите на зрението.

Благодарение на своето богатство от витамини и минерали, тиквените семки подхранват мозъка и стимулират функциите му. Особено препоръчителни са те при усилена умствена дейност. Тиквените семки също са полезни и за простатата, тъй като съдържащите се в тях каротеноиди потискат някои от процесите, водещи до патологичното й уголемяване. Специалистите препоръчват срещу възпаление и аденом на простатата да се консумират от мъжете белени тиквени семки 3 пъти седмично.

Заради съдържанието си на цинк, тиквените семки притежават и укрепващ костите ефект, което пък ги прави особено полезни за дамите, предразположени към остеопороза, и всъщност за всички дами. Противовъзпалителните свойства на тиквените семки, по отношение на заболявания като артрит, също са обект на изследване. Проучванията показват още, че добавянето на тиквени семки към хранителния режим има по-голяма полза, отколкото употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства за намаляване на възпалителни симптоми. Смята се, че фитостеролите, съдържащи се в тиквеното семе, понижават холестерола в кръвта, подобряват имунния отговор и редуцират риска от някои видове рак.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *