Трънката успокоява стомаха

Трънката е известна още под името Persicaria Hydropiper. Освен с бодлите си, това растение е известно и със своите лечебни свойства. Притежава запичащо и противовъзпалително действие. Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства.

Освен плодовете, цветовете на това растение също са много полезни за човешкия организъм. Те биват използвани под формата на чай, като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.).
Самото растение представлява силно разклонен бодлив храст, висок 1-3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, 2-4 см дълги, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, 1,5-2 см в диаметър, с 5-6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а Тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин със синкав восъчен налеп и стипчивокисел вкус. Цъфти преди разлистването през март-април.

За да си направите елексир от трънка, ви трябват само 6-8 изсушени плода, които се заливат с 250 мл вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

В състава на цветовете на растенито, влизат флавоноиди, главно кемпферол, кемпферол – 3,7-дирам-нозид и кверцетин; малко цианогенни гликозиди, захари и др. Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.

Може да я срещнете практически навсякъде из храсталаците – Расте из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *