Укротете корема си с богородиче!

Гаргарата от богородиче пък помага при зъбобол

Богородиче (Calaminta acionos L.)е многогодишно тревисто растение с четириръбесто високо до 40 см. Приосновните листа са с дълги дръжки – яйцевидни или продълговати. Стеблените са приседнали, срещуположни, вълновидно назъбени, преминаващи в прицветни листа.

Укротете корема си с богородиче!

Цветовете са сини, по-рядко розови или бели, с къса дръжка, разположени в пазвите на листата в лъжливо класовидно съцветие. Чашката е звънчевидна с 5 жилки. Венчето е двуустно с къса врязана горна устна с обратно сърцевиден среден дял с 4 тичинки. Плодът е разпадлив с едносеменни орехчета. Цъфти месец април – юни.

За лечебни цели се използва надземната част на богородичето Стръковете се събират месец април – юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С.

Богородичето има пикочогонно, болкоуспокояващо и дезинфекционно действие. Употребява се при болки в сотмаха и червата, пясък в жлъчката. Външно се използва, като се прави гаргара при зъбобол и болно гърло.

Лечебна рецепта при стомашни и чревни болки

Начин на приготвяне:

Прави се запарка , като 1ч.л. от билката богородиче се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. После се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Укротете корема си с богородиче!
5 (100%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *