Уникален цитрус лекува пърхота

Бергамотът има доказан противопърхотен ефект

Бергамотът, за който у нас се знае сравнително малко, е дървесен вид. В България, когато става дума за бергамот, асоциациите са свързани най-вече с плода на дървото, който носи същото име.

Ако страдате от пърхот!

Факт е обаче, че в страните, в които традиционно расте бергамотът, той има славата на лек за различни заболявания. Най-често индианците, жителите на Бразилия, Аржентина и Кот д’Ивоар, откъдето се смята, че идва бергамотът, са използвали билката като средство за лечение на проблеми, свързани с кожата и косата.

Освен това, активните вещества в него оказват положителен ефект върху обмяната на вещества, той има още диуретичен, успокояващ и потогонен ефект. Бергамотът се използва и като стимулиращо средство – при нередовна менструация и други състояния.

Най-често растението се препоръчва като лек срещу настинка и диария, за преодоляване на колики, гадене и повръщане. То има и доказан ефект по отношение на заболявания на отделителната система.

И все пак на особена популярност се радва бергамотът като средство за лечение и премахване на пърхота. С подобна цел се използва етеричното масло, което се извлича от него.

Въпросното етерично масло намира широко приложение както във фармацията, така и в козметиката. Важно е да се има предвид, че билката е фототоксична и не бива човек да я използва външно поне 12 часа преди излагане на слънце.

бутон за споделяне

Уникален цитрус лекува пърхота
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *