Уникален цитрус лекува пърхота

Бергамотът има доказан противопърхотен ефект

Бергамотът, за който у нас се знае сравнително малко, е дървесен вид. В България, когато става дума за бергамот, асоциациите са свързани най-вече с плода на дървото, който носи същото име.

Ако страдате от пърхот!

Факт е обаче, че в страните, в които традиционно расте бергамотът, той има славата на лек за различни заболявания. Най-често индианците, жителите на Бразилия, Аржентина и Кот д’Ивоар, откъдето се смята, че идва бергамотът, са използвали билката като средство за лечение на проблеми, свързани с кожата и косата.

Освен това, активните вещества в него оказват положителен ефект върху обмяната на вещества, той има още диуретичен, успокояващ и потогонен ефект. Бергамотът се използва и като стимулиращо средство – при нередовна менструация и други състояния.

“Фигурин

Най-често растението се препоръчва като лек срещу настинка и диария, за преодоляване на колики, гадене и повръщане. То има и доказан ефект по отношение на заболявания на отделителната система.

И все пак на особена популярност се радва бергамотът като средство за лечение и премахване на пърхота. С подобна цел се използва етеричното масло, което се извлича от него.

Въпросното етерично масло намира широко приложение както във фармацията, така и в козметиката. Важно е да се има предвид, че билката е фототоксична и не бива човек да я използва външно поне 12 часа преди излагане на слънце.

бутон за споделяне

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *