Упоритата екзема и билките

Когато става дума за лечение на екзема, се вземат предвид няколко вида използвани билки, които успокояват сърбежа и възстановяват кожата. И от китайската медицина, която за всяка болка има билка. При лечението на екземата се използват 3 групи билки: противовъзпалителни/имуномодулатори, астригентни (подсушаващи) и подпомагащи черния дроб (алтеративни).

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Zemaphyte

Zemaphyte, е комбинация от 9 билки от традиционната китайска медицина включваща гол сладник. Използвана е успешно при лечението на екзема и при деца и при възрастни. Съществуват клинични изследвания, включително и с двойни контролни групи които потвърждават ефективността на препарата. 1-2 пакетчета се разтваря в гореща вода и се пие като чай веднъж дневно. Лабораторните изследвания с гол сладник изключват тази билка като главния действащ агент в случая.

Хамамелис

Крем приготвен от Хамамелис (Hamamelis ovalis) и фосфатидилхолин се оказва толкова ефективен колкото и сравнителното лечение с 1% хидрокортизон при лечението на екзема според клинично изследване с двойна контролна група.

Лайка

Локалното приложение на екстракт от лайка се установява относително ефективно при лечението на екзема. При изследването е постигната около 60% от ефективността на лечението с 0.25% хидрокортизонен крем.

Жълт Кантарион

Подробно клинично изследване с двойна контролна група съобщава за значително подобрение при пациенти с екзема прилагайки крем на базата на жълт кантарион. Кремът се прилага локално, два пъти дневно в продължение на месец.

Невен

При тежките дерматити и екземо-подобни кожни реакции в резултат от радиационна терапия при злокачествени заболявания успешно се използва локална апликация на екстракти от невен (Calendula officinalis). В резултат на терапията с тази билка кожните реакции са били значително по-слаби. Използването на екстракта от невен се препоръчва с началото на облъчването и се прилага 2-3 пъти дневно.

Коноп

Има съобщения за успешно използване на семе от коноп за лечение на екзема, но политиканстването около дали или да не се легализира канабиса пречи на по-сериозни изследвания.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *