Упорита кашлица се лекува с волски език

Волският език доскоро беше част от официалната медицина, използван като средство за лечение на кашлица

Билката волски език е сред най-често използваните природни продукти за лечението на кашлица.

Тя расте като многогодишна папрат. Коренището й е късо, като от него излизат големи кожести листа, достигащи дори до 60 см височина. Петурата е широка, линейна или линейно-ланцетна, дръжката сравнително къса. Сорите, в които са групирани спорангите, са линейни, продълговати, разположени от двете страни на жилката по средата и сравнително по-къси от нея – достигат до дължина между 8 и 18 сантиметра, при успоредно разположени помежду си.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-често билката волски език може да бъде срещната в скалистите места, покрай и в широколистни гори – в дъбовия пояс на височина до 1400 метра над морската.

С лечебната цел се събират листата на волския език, като това става през летния сезон. Дръжките се премахват още при събирането.

Лечебното си действие растението дължи на съдържащите се в него слузни и дъбилни вещества. От оосбено значение са силния ефект от него са и и свободните аминокиселни във волски език – аспараингова киселина, глутаминова киселина и др.

Както стана вече дума, преди волският език е намирал приложение и в официалната медицина. Към този момент се използва само в народната и най-вече за лечението на кашлица.

Волският език лекува кашлица

При упорита кашлица се препоръчва листа запарка от листа от волски език, която се приготвя като една супена лъжица изсушена билка се залива с 250 мл вряла вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се пие на три пъти през деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Упорита кашлица се лекува с волски език

  1. Безвредна ли е за деца на 3г и 9м?
    Какви токсини съдържа в себе си?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *