Фитотерапия или лечение с билки

билките помагат

Лечението с билки е старо колкото света

Фитотерапията може да се дефинира като научно обосновано лечение с лекарствени растения (билки) или части от тях, прилагани в нативна свежа или изсушена форма; с получени от тях сокове, сиропи или водни, спиртни, спиртно-водни, спиртно- етерни, маслени, глицеринови и други извлеци, приготвени по технологии, които осигуряват присъствието в тях на възможно повече от съдържащите се в растителната суровина биологично активни и други придружаващи ги вещества.
С други думи фитотерапията представлява научно обосновано лечение с билки и галенови препарати, получени от тях.

ИЗТОЧНИЦИ (ИЗВОРИ) И ОСНОВАНИЯ НА ФИТОТЕРАПИЯТА
Разбирана като наука за приложението на лечебните растения (билките) в терапията на болестите и в тяхната профилактика, фитотерапията се основава на три източника: народната традиционна медицина, експерименталната фармакология и токсикология на лечебните растения и клиничната фармакология.
Фитотерапията се е зародила и дълго време се е развивала на основата на старото народно билколечение. Тя е ползвала, ползва и сега натрупания опит на народната медицина. В по-ново време обаче, прилагайки методите на науката и опирайки се на знанията за болестите, които тя предлага, фитотерапията все по-успешно се освобождава от представите на народната медицина за действието и за начините на приложението на самите лечебни растения и на фитотерапевтичните средства. Този отдавна започнал процес на преминаването на фитотерапията към научни основни все още не е завършил. За се случи това е необходимо да се правят множество изследвания с помощта на експерименталната токсикология и фармакология на лечебните растения и билките.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *