Хвойна или смрика за множество заболявания

Хвойната представлява вид вечнозелен храст с малки синьо-черни плодчета. В някои краища на страната, той носи наименованието смрика. Растението съдържа огромно количество етерично ароматни масла, които намират приложение, както в медицината, така и в парфюмерията. Именно шишарките й са използвани за ароматизиране на алкохолната напитка джин. Но нека да видим какви са полезните й лечебни свойства, за да знаем как можем да се възползваме от нея.

Активните вещества, които съдържа хвойната са оцетна киселина, естествен инсулин, етерични масла, мравчена киселина. Именно на тези съставки дължи растението своето антиревматичното, антисептично, газогонно, диуретично, тонизиращо действие.

С лечебна цел биват използвани единствено плодчетата на смриката. Те са ценен лечител при много и най-разнообразни състояния в различни системи от човешкия организъм, като:

“Фигурин

храносмилателна система – стомашно-чревни инфекции, газове в стомаха или червата, лошо храносмилане, лош дъх, стимулиране на апетита, слаб стомах;

пикочо-полова система – елиминира пикочната киселина от организма, в малки количества е полезна за пикочните пътища, помага при задържане на вода в организма, камъни и песъчинки в бъбреците;

женски болести – бяло течение;
дихателна система – болки в гръдния кош;
Също много ценно натурално лечебно свойство при болести на панкреаса, черния дроб, облекчава болките при ревматизъм и подагра, инфекции на венците, тумори.

Може да бъде използвана и външно, като се използва нейното масло, и се правят масажи или инхалации при такива болести като бронхит и белодробни инфекции, но съшо и при пърхут, проблеми с костите и ставите. Компресите с хвойна помагат при акне, артрит, ревматични болки, отоци.

Въпреки множеството си полезни свойства, хвойната може и да е опасна. В големи дози или при продължителна употреба може да доведе до възпаление на бъбреците и пикочните пътища. При използването на прекомерно количество масло от хвойна може да се появи възпаление и мехури по кожата. Не се препоръчва употребата й от хора с хронични бъбречни проблеми, както и от бременни жени.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *