Хвойна (Juniperus communis L.)

Синоними. Смрика, синя хвойна.

Разпространение. Расте предимно по сухи и скалисти места поединично или на групи, сред иглолистни и широколистни гори. Предпочита по-топлите и равни места.

Използваема част. Плодовете на хвойната, маслото от хвойна.

Химичен състав. Плодовете съдържат етерично масло, органични киселини, горчиви гликозиди, танини, пектин, багрила, запари, смоли и др.

“Фигурин

Действие. Пикочогонно, противовъзпалително, разхлабващо гладката мускулатура, нервноуспокоително. Плодовете на хвойната улесняват изхвърлянето на пясък от бъбреците и пикочния мехур, действат противовъзпалително, облекчават уринирането, нормализират нивото на пикочната киселина в кръвта. Етеричното масло оказва благоприятно въздействие при бронхити и задух. Прилага се и при болки в ставите, при някои чернодробни и кожни заболявания, при неврози и др.

Приложение. При бъбречнокаменна болест, хронични възпаление на пикочния мехур, смущения в уринирането, ревматични заболявания, подагра, хемороиди, кожни обриви, недостатъчна менструация, хроничен бронхит, задух, хронично възпаление на черния дроб, хроничен запек, невралгии, неврози, рак на стомаха.

Противопоказано е прилагането на билката при остър и хроничен нефрит (хронично възпаление на бъбреците). Забранена е употребата на хвойна и при бременни жени!

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица дребно счукани плодове се залива с 400 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Запарката се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден след ядене. За киселини и болки в стомаха се приготвя по следния начин – Юг плодове се заливат с 200 мл вода. Киснат 3 часа. Това е 1 дневна доза. При ревматични болки се прилагат бани – 200 г плодове се варят 5-10 минути в 2 л вода и тази отвара се прибавя към водата във ваната. При обриви по кожата се консумират по няколко плодчета дневно, като се започва с 5 плодчета и всеки ден се увеличава с по 1 плодче, докато станат 15. След това се намаляват в същия ред до 5 плодчета.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *