Хибискус – цвете и невероятен лек за кръвно

Хибискус е красиво цвете, от което се приготвя лечебен чай за високо кръвно налягане.

Описание на цветето Хибискус

Това е малко известно цвете у нас, което има незаменими лечебни качества. То е наричано още Китайска роза и принадлежи на семейство Слезови. В това семейство има над 300 вида, като някои от тях са треви, вечно зелени храсти или дървета с височина над 3 метра. До този момент на човека са познати повече от 500 вида Хибускус. Всяко растение има характерна форма, цвят и размери. Цветовете на цветето са доста разнообразни – виолетов, лилаво, червено, оранжево, розово, жълто и бяло. Растението произлиза от Югоизточна Азия, а в страната ни се отглежда, като стайно растение. То е предпочитано от хората, защото отглеждането му не е трудно, а цветове с които ни радва са обилни.

Лечение с хибискус

Лечение с хибискус

Какви грижи се полагат за отглеждане на растението в домашни условия

Растението може да се отглежда в градина и в саксия. Както казахме, то не е много претенциозно. Ако решите да го посадите в градината си, просто му изберете слънчево място, до което не може да прониква много вятър. Единственото, което се изисква за почвата е да е добре дренирана. Цветовете ще ви радват от май чак до първите студове, с които идва зимата.

Ако нямате двор или искате да отглеждате цветето в саксия е нужно да смесите градинска, листна и торфена пръст и малко пясък. Всяка година растението се премества в саксия с по-големи размери. Пресяването става през пролетта. Ако желаете можете да отрязвате върховете и да оформяте. Това ще помогне за прекрасната корона, която ще ви радва с красотата на цветовете си. Достатъчно е да торите растението на 2 седмици. Зимата, когато саксията е вътре на топло, растението се точи 1 път в месеца. Поливате по интензивно през топлите месеци, когато хибискуса цъфти. През зимата разреждате поливането. Ако растението се намира на сянка, то няма да има толкова много цвят, а ако се държи на много студено, цветовете ще окапят.

Хибискус, който се използва за лечение в народната медицина

За лечебни цели се използва хибискус сабдарифа. Другите имена, с които е известен този вид са Сиамска юта, коноп Розела или юта от Ява. Цялото растение има червеникав цвят. Интересното тук, е че листата му се използват за направата на салати, семената се смилат и се използват, като добавка към супата или в сладкарската промишленост. От цветовете на растението се приготвя лечебния чай, наречен каркаде.

Лечение с хибискус

Лечение с хибискус

Други видове хибискус

1. Китайски хибискус – това всъщност е познатата ни китайска роза, която произлиза Източна Азия. Интересното за растението, е че има пет листенца, които са символ на петте заповеди на исляма.

2. Конопен хибискус – за родината му се смята южна Азия. Другите имена, които се използват за наименование на този вид са юта от Бимли или коноп от Гамбо. Този вид се отглежда главно заради растителните влакна. Не се водете по името на вида, то не съдържа психотропни вещества.

3. Сирийски хибискус – това растение се развива във формата на храст и всъщност представлява така познатата ни дървовидна ружа. Това е цветето, което е ценено много в южна Корея. Ратението живее около 100 години и е предпочитано за озеленяване на паркове и градини. Особенното при него, е че цъфти най-рано след 3-тата година от своя живот.

Химичен състав на лечебния хибискус

В състава му са открито витамин С, пектин, минерални вещества, винена, лимонена и малеинова киселина, протеини, флаваноиди, гликозиди и други. Поради наличието на всички тези полезни за организма вещества, той се използва в народната медицина. Чаят от растението е известен със своите антиоксидантни свойства.

Лечебен чай от хибискус

Той се приготвя, като 5 грама листа се залеят с 500 милилитра вода. Слагате на котлона и варите на тих огън за 10 минутки. След готовност прецедете и подсладете при желание. Чаят има червен цвят и е доста ароматен. Не е задължително да изхвърляте листата, които сте използвали за направата на чая, може да ги изядете, те са полезни за здравето. На ден се препоръчва да се изпиват 2 чая. Дозата на един чай е около 200 милилитра, така че приготвен по тази рецепта ще ви стигне за деня.

Чай от хибискус

Чай от хибискус

Ползи от ежедневното пиене на чай от хибискус

Чаят може да се пие студен и топъл. Той оказва благоприятно влияние върху сърцето, зарежда организма с енергия и сили, намалява лошия холестерол, спомага за намаляването на кръвното налягане, действа благоприятно при настинка и грип, подобрява храносмилането, подмладява клетките, подобрява работата на черния дроб, намалява риска от инфаркт и инсулт, полезен е за бъбреците и други.

За да се постигнат трайни резултати и да се възползвате от лечебните свойства на чая, трябва да го приемате поне 2-3 месеца.

Хибискус – цвете и невероятен лек за кръвно
3.9 (77.78%) 9 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Хибискус – цвете и невероятен лек за кръвно

  1. Моля да отговорите дали лилавият цвят на хибискуса има същите полезни свойства както червените цветтове?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *