Хрян (Armoracia rusticana Gaertn.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Хрянът се отглежда като градинско зеленчуково растение и в много страни се култивира. Среща се и в диворастящо състояние.

Използваема част. Коренищата, които се вадят през есента. След почистването им се изсушават на прохладно и сухо място или в сушилня при 35 °С.

Химичен състав. Корените на хряна съдържат гликозиди, захари, гума, смоли, нишесте.

“Фигурин

Действие. Апетитовъзбуждащо. Хрянът усилва функцията на стомашните жлези, в резултат на което подобрява смилането на мазнините в приетата храна. Установено е в опити с животни, че хрянът намалява нивото на захарта в кръвта. Тези данни се потвърждават и в практиката при болни от захарен диабет. Многогодишни изследвания на наши специалисти показват, че хрянът притежава противомикробно действие, което е със сравнително широк спектър. В народната медицина хрянът се използва като противоревматично средство.

Приложение. За възбуждане на апетита, за лечение на захарна болест, при хронични ревматични заболявания, подагра, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хронични възпаления на горните дихателни пътища, при липса на менструация, като полов възбудител и др. Най-голямо приложение намира в хранително-вкусовата промишленост като консервант.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички настърган хрян се заливат с 400 мл вряща вода и се оставя да кисне около 1 час. Запарката се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. Може да се смеси 300 г настърган хрян с 250 г мед, като се взема по 1 чаена лъжич ка 3 пъти на ден след ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *