Царевица (Zea mays L.)

Синоними. Кукуруз.

Разпространение. Едногодишно растение, отглеждано като зърнена култура. Култивира се из целия свят в множество сортове.

Използваема част. Нишковидните близалца на женските цветове (царевична коса или свила), които се събират след опрашването, през периода на млечна зрелост. Брането на царевична коса не пречи на узряването на зърното. Суши се на сянка или в сушилня при 40 °С

“Фигурин

Химичен състав. Царевичната коса съдържа мазно етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, флавоноиди, багрила, витамин С, К1 К3 и др.

Действие. Пикочогонно, кръвоспиращо и жлъчегонно. Притежава противовъзпалително действие и се използва при бъбречни заболявания, жлъчнокаменна болест. Понижава нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта (които са повишени при атеросклероза), спира кръвотечението от различни органи. В народната медицина се използва при тении.

Приложение. При задържане на течности в организма, пясък в бъбреците и жлъчката, атеросклероза, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа, при различни възпалителни процеси, гъбички и др.

Начин на употреба. Около 10 г царевична коса се варят в 400 мл вода в продължение на 10 минути. Прецедената отвара се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *