Цвеклото – начин на употреба

Знаете ли всичко за този толкова вкусен и полезен зеленчук?

Корените и листата на цвеклото са били използвани в народната медицина за лечение на широк спектър от заболявания. Древните римляни са използвали цвеклото за лечение на треска и запек, наред с други заболявания. Тогава са били популярни пет рецепти за супи, които са ползвани като лечебни. Тяхното действие е било предимно слабително, като в рецептите на три от тях има и корен от цвекло.

“Фигурин
Цвеклото – начин на употреба

Цвеклото – начин на употреба

Хипократ препоръчва използването на цвекло и най-вече сок от полезния зеленчук като задължителен за лечение на рани. Още от римско време сокът от цвекло се смята и за афродизиак. През Средновековието червеното цвекло е било използвано за лечение на различни заболявания, свързани с храносмилането и кръвта. Дна вълшебна за времето си смеска, която не само е дезинфекцирала устата, но е премахвала и лошия дъх от чесън. В случая става въпрос за смесването на зехтин и цвекло.

Предполага се, че пигмента молекула бетанин, която се намира в корена на червеното цвекло може да предпази от оксидативен стрес и е била използвана за тази цел в Европа в продължение на векове.

Всички части на растението цвекло съдържат оксалова киселина. Затова то се счита за високо оксалатна храна, която предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *