Цветята – красиви и полезни

Цветята са наслада за окото и хармония за душата с техните различни и наситени аромати. Но знаете ли, че те могат и да лекуват? И не само духът ви със своето присъствие, но и тялото.

 

Някои хора се доверят на цветята, като на билки, и лекуват редица заболявания с тяхна помощ. От различните видове части на растението, се приготвят запарки или отвари, които се приемат за определен период от време. Важно условие е растенията да бъдат диви, а не култивирани. Ако сте решили да се възползвате от лековитите свойства на цветята, предварително трябва да се консултирате с личния лекар, тъй като има видове, които в големи количества може да предизвикат здравословни проблеми. Ето някои от цветята, които умеят да лекуват:

 

Иглика – използват се корените, цветовете и листата на растението. От това красиво цвете се правят запарки, които имат мощно отхрачващо действие, ето защо е силно препоръчително при появило се възпаление на горните дихателни пътища, бронхит и други вирусни заболявания. Освен това цветето се отразява добре на нервната система, като лекува отпадналост и пролетна умора. Препоръчва се също при шипове и главоболие.

 

Ирис (перуника) – лекува кашлица и бронхит, тъй като има отхрачващо действие. Действа и като болкоуспокояващо най-вече за болки в стомаха. Приготвя се запарка, която се пие три пъти дневно.

 

Кокиче – препоръчва се при отпадналост, загуба на равновесие и липса на концентрация, отразява се добре и на зрението. Цветето обаче има и странични ефекти (обилно потене и отделяне на слюнка) и в говора. Затова внимавайте. Прави се запарка и се пие по три пъти на ден.

“Фигурин

 

Люляк – действа при кашлица, главоболие, висока температура, както и при шум в ушите. Използва се под формата на запарка, а от листата се приготвят облекчаващи компреси, които лекуват гнойни рани.

 

Момина сълза – използва се за нормализиране на кръвообращението и при нарушения в сърдечния ритъм. Освен това успокоява нервната система и лекува неврози. Приема се под лекарски контрол, тъй като в големи количества цветето може да е опасно.

 

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *