Целебните свойства на вишната

Вишната може да бъде изпозлване не само като част от зимнината ни, за сладка, ликьори и др., но нейните листа са универсални лечители. Дървото израства до 8 м и е с широка корона. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни. Листните дръжки са без жлези или с 1-2 жлезички. Цветовете са бели, 2—3 см в диаметър, събрани по 2—4 в сенниковидни съцветия в основата, с дребни листа. Чашката и венчето са петлистни. Плодовете са сферични, червени, костилкови. Цъфти април—май. Може да се срещне в цялата страна.

За лечение на различни болести се използват само дръжките на зрелите плодове. Те помагат при такива заболявания, като свързани с аперативно действие, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Прилага се при трудно уриниране, камъни в бъбреците и пикочния мехур, диария, кашлица. Подобно действие имат и плодните дръжки на черешата. Употребява се още при задържане на вода в коремната област, импотенция, възпаление на простатата.

Начин на употреба:
В народната медицина се използуват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 минути по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие.

Приготвят се и водно-спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.

Целебните свойства на вишната
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *