Целината пази артериите

Целината се оказва безценен зеленчук, който пази артериите и ни дава добро сърдечно здраве. Заради многото съдържание на вода обаче, тя и нейните хранителни свойства биват много често подценявани. От дълги години в китайската медицина обаче целината е на почит, тъй като се използва за лечение на високо кръвно налягане заради полезния за сърцето фитохимикал, наречен фталид /phthalide/. Известно е, че този зеленчук отпуска стените на съдовете и по този начин улеснява притока на кръв. Целината предпазва съдовете от втвърдяване.

“Фигурин

Учените са установили, че консумирането на 4 стръка целина на ден сваля кръвното налягане с 12-14 %.

Освен целината има още два зеленчука, които са полезни за артериите – лук и магданоз. Хората, които ги употребяват, намаляват наполовина риска от втвърдяване на артериите, особено на краката. Полезните свойства на тези зеленчуци се дължат на естествените растителни вещества с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Белият лук, магданозът и целината изобилстват с такива вещества /флавоноиди/.

Има и други ценни източници на флавоноиди. Това са зелето, празът, чери-доматите, броколите и боровинките, чаят и червеното вино. Флавоноидите предпазват от болести на периферните артерии, които водят до стесняването и втвърдяването артериите в крайниците и намаляват притока на кръв.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *