Целина облекчава неразположението при запек

Целина или още керевиз е както вкусен зеленчук, така и природен лек

 

Целината, позната още като керевиз в различни краища на страната, мнозина са свикнали да свързват единствено със свойствата й да овкусява различни ястия. Растението обаче се радва на голяма популярност както в традиционната българска кухня, така и в народната медицина.

“Фигурин

Целината на практика е двугодишно растение, което образува дебел главест корен, който е сочен на вид. Кората на самия корен е с жълтеникъв цвят, а сърцевината му има бял цвят. Стъблото на растението е право, расте до височина от около един метър, като характерно е, че то е кухо. Листата на целината, на свой ред, са със специфичен аромат, а цветовете са дребни, разположени в множеството сенници. Растението цъфти през месеците юли и август.

Като растение, което е отглеждано в домашни условия, целината е характерна за районите около черноморското крайбрежие и по традиционно влажните места в близост до реки и други водни басейни, но на практика може да се срещне на територията на цялата страна.

С лечебна цел се използва както коренът на целината, така и плодът. Основното действие на растението е диуретично в комбинация със слабителен ефект, поради което то е идеален лек при запек и други проблеми, поразяващи храносмилането. Целината действа още и като антиревматично средство и като възбуждащо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *