Целина (Apium graveolens L.)

Синоними. Кервиз.

Разпространение. Расте по влажни и мочурливи места с песъчливи почви предимно по Черноморието и поречието на река Дунав, Марица, Струма. Широко се култивира като зеленчуково растение.

Използваема част. Корените на растението, които се вадят през есента и не се сушат, а се пазят във влажен пясък. Понякога се използват и плодовете.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Химичен състав. Корените съдържат етерично масло, слузни вещества, нишесте, пентози, тлъсто масло, витамин С и др.

Действие. Апетитовъзбуждащо и пикочогонно. Коренът на билката оказва противовъзпалително действие при остри и хронични бъбречни заболявания, подагра, ревматични заболявания и др. Плодовете оказват добро действие при стомашни болки и лошо храносмилане.

Приложение. При безапетитие, пясък в бъбреците и пикочния мехур, подагра, копривна треска, полова слабост, ревматични заболявания, възпаление на бронхите, лошо храносмилане с газове и уригвания, бронхиална астма и др.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици настъргани корени се варят в 500 мл вода 10 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. Използва се сок от прясно нарязани корени – 1-2 чаени лъжички от сока се приема 2-3 пъти на ден 30 минути преди ядене. Приготовлява се и студена настойка – 30 г нарязани корени се накисват в 20 г хладка вода за 2 часа. Настойката се изпива за 1 ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *