Цикорията и нейните многостранни приложения

Едва ли има някой, който да не е виждал красивото синьо цвете, което се среща по поляните както на цяла Европа, така и в България

Цикорията е позната на ботаниците и билкарите с латинското си наименование Cichorium intybus расте по цял свят.

Цикорията и нейните многостранни приложения

Цикорията и нейните многостранни приложения

Тази билка има дълга история на употреба и е с особено голяма стойност за организма заради тонизиращия си ефект върху черния дроб и храносмилателния тракт. Тя се използва малко в съвременното билколечение, въпреки че е добре често да се прилага като част от хранителния режим.

Корените и листата имат диуретично, хипогликемично и слабително действие. Корените са по-активни като лекарство. Отвара от корена е полезна при лечение на жълтеница, увеличение на черния дроб, подагра и ревматизъм. Отварата от прясно събраното растение се използва за лечение на състояния, при които се открива пясък в урината. Корените могат да се използват пресни или сушени, като е най-добре да се събират през есента. Листата също се берат, тъй като могат да се изсушат за по-късна употреба.

Кореновите екстракти се справят добре с по-бавната и по-слаба сърдечна честота (пулс). Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че все още не е проучено добре въздействието на цикорията върху работата на сърцето, затова трябва да се прилага по-внимателно при такива състояния. Веществото, което изпуска стъблото унищожава много добре и брадавици и други грапавини по кожата.

Цикорията и нейните многостранни приложения
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *