Циреи – как да ги лекуваме с помощта на билките

За лесното отстраняване на циреи ще ви предложим билкови отвари за пиене, лапи и компреси, които наистина помагат

Какво всъщност са циреите и какво предизвиква тяхната поява

Циреят се описва, като гнойно възпаление, който се появява най-вече по корема, бедрата, входа на носа, вътрешния отвор на ухото, предмишницата и седалицето. За появата им са виновни бактериите наречени стафиликокови. Те са „жители на човешкото тяло“, но по-принцип не му причиняват никакви вреди. За появата на неблагоприятните циреи спомага лошата хигиена и някои болести, като например алкохолизма или диабета. Изтощението на организма, понижаването на неговите защитни сили също е фактор спомагащ на циреите да се появяват.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
Билките на помощ за изсмукване на гной от циреи

Билките на помощ за изсмукване на гной от циреи

Гнойното възпаление

Циреят се появява, като образува гнойно мехурче, което е образувано от бактериите и разпада на тъканите. Разполага се близо до космите и леко и бавно прониква на дълбоко. Казахме, че навлиза дълбоко, така че не е засегнат само повърхностния слой на кожата, но и подкожната тъкан. Кожата около цирея е силно зачервена, болезнена и оточна. В началото той е малко гнойно мехурче, което след около 6 дена набъбва и неговите размери значително се увеличават. Той е пълен с некротична тъкан, а в средата има образувано отвърстие. Там се намира и така нареченото му жило, което е „прободено“ от косъма.

Неприятните симптоми при поява на цирей

В самото начало на образуване на цирея, кожата около мястото се зачервява и се усеща лека болка. Само за няколко дена цирея може да увеличи своите размери многократно, а това е съпътствано с увеличаване на болката. Кожата в близост до цирея е оточна, болката е пулсираща. Когато циреят „узрее“, той се пука, гнойта изтича, а на мястото се образува язва. Тази язвичка зараства много бавно и може да остави белег.

Отвара за пиене, препоръчвани на хора, които страдат често от този проблем

1. Билкова смес 1 – стръкове от бяло подъбниче и корени от репей – по 50 грама, стръкове от камшик, цветове на лайка – по 20 грама, стрък от трицветна теменуга и листа на коприва – 30 грама. Всички тези билки се смесват и се разбъркват. От билкова смес, която направихте вземете 2 супени лъжици. Това количество залейте внимателно с вряща вода 500 милилитра. Сварете на много тих огън едва за 5 минути. Свалете, прецедете и пийте по 4 пъти по 75 милилитра (винена чашка). Добре е да изпивате преди да се наядете.

Лапи и компреси срещу циреи

1. Семенца от смундух – сварявате в 250 милилитра вода семенца на сминдух – супена лъжица. Варят се докато се желират. После от желатиновата кашичка се слага върху марля, която се налага директно върху цирея.

2. Пелин и мас – взимат се листенца на билката, които внимателно счуквате в дървен съд на кашичка. Към тях се добавя същото количество свинска мас (промита в 9 води). Прави се превръзка всяка сутрин и вечер, докато всичката гной бъде изсмукана.

3. Черен хляб и захар – взимате филия черен хляб и я натрушавате в купичка. Към нея слагате кафена чашка бяла кристална захар. Бъркате, като слагате и малко топла вода, за да стане кашичка. Налагате върху цирея.

Домашен сапун срещу циреи

Домашен сапун срещу циреи

4. Олио, белтък и домашен сапун – домашният сапун се стърже на ренде, около 1 шепа. После към него слагате предварително разбит белтък на прясно домашно яйце. Накрая слагате и лъжица олио. Всичко това затопляте съвсем леко на котлона, а после се замесва, като малка питка. Слага се върху цирея и се държи така 24 часа, така че направете здрава превръзка. При нужда повторете.

5. Миризлива теменуга – счуквате на кашичка от билката и към нея добавяте малко захар. Правите кашичка, която налагате на цирея.

6. Прясно мляко и смокини – сварете в прясно мляко 2-3 смокини. Добавете и чаена лъжичка захар към илача. Свалете от огъня и смачкайте смокините в млякото. Получилата се каша наложете върху болезнения циреи.

По рецептата на Елена, на която благодарим 

Елена Пископаки – Най- бързия, лесен и безопасен начин за лекуване на цирей е следният: Купете си шишенце йод от аптеката. Направете си смес от 1 супена лъжица йод и 2 супени лъжици преварена вода. Мажете цирея с памуче напоено с тази смес 3-4 пъти на ден. Още на втория ден ще забележите, че цирея се смалява. След 3 дни той ще се стопи и ще изчезне нацяло без да оставя следа, защото няма да се пукне и да наруши целостта на кожата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *