Цитрусови плодове за отслабване и здраве

Цитрусовите плодове- портокали, лимони, грейпфурти и т.н. действат много освежаващо. Спомагат за намаляне на телесното тегло. Освен това обаче са и изключително полезни, тъй като имат голямо съдържание на витамин С, флавоноиди и др.

Цитрусите са добри помощници при настинка. Високите дози витамин С (около 400-500 мг.) могат да съкратят продължителността й и да намалят симптомите. Затова в такива случаи яжте повече цитруси-те ще ви помогнат да оздравеете по-бързо. Също така можете да си приготвяте фрешове, в които да слагате по лъжица мед.

Портокалът, грейпфрутът и лаймът защитават сърцето, тъй като са богати източници на флавоноиди. Преобладаващият в тях флавоноид-хесперидин повишава „добрия“ и понижава „лошия“ холестерол и триглицеридите.

“Фигурин

Цитрусовите плодове имат богато съдържание на вода и фибри, затова те засилват метаболизма и помагат при отслабване. Грейпфрутът съдържа нарингенин. Това е антиоксидант, който помага на организма да използва по-ефектно инсулина, поддържайки нивото на кръвната захар под контрол. Освен това плодът засилва горенето на калории.

И цитрусите, и солта подобряват вкуса на храната. Солта обаче съдържа около 40% натрий, който повишава кръвното налягане, задържа водата в тялото и така то изглежда подпухнало. Затова избягвайте солта и вместо нея изстискайте малко цитрусов сок върху салатата си.

И накрая, но не по важност-цитрусите предпазват от рак. В тях има съединения, наречени лимоноиди, които играят важна роля в борбата с рак на устата, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *