Чайче си пийни и от простудата се отърви

Предлагаме ви няколко ефикасни билкови рецепти, които ще ви помогнат в борбата с настинката и простудата, така характерни за времето навън. Променливи температури, студ и вятър, промяна на температурата отвън навътре и обратно. Това само може да разстрои допълнително нашия организъм и да го разболее. Ето и чайовете, които ще ви помогнат.

“Фигурин

При силна простуда: 20 стръка от мащерка, 15 стръка от риган, 20 ко­рени от бял оман, 10 стръка от жълт кантари­он, 10 цветове от иглика , 20 листа от подбел, 5 лис­та от мента

Начин на употреба: Три супени лъжици смес се залива с 600 мл вряща вода. След 10-15 минути чаят се прецежда и се изпива посладен с мед на 3 пъти за един ден.

При възпаление на горните дихателни пътища: 20 стръка от мащерка, 20 стръка от риган, 20 лис­та от живовлек, 20 плодо­ве от анасон, 20 листа от мента.

Начин на употреба: Две супени лъжици смес се за­лива със 100 см3 вряща во­да. Оставя се да кисне 10 минути. Чаят се пие топъл. Дневна доза – три чая.

Чай, борещ кашлицата: Прилага се при остър траеобронхит, хроничен бронхит с гъсти секрети, белодробен емфизем.

20 стръка от мащерка, 20 листа от подбел, 20 стръка от медуница, 20 корени от ружа, 20 цвята от черен бъз, 20 корена от сладък корен, 20 корена от игли­ка, 10 цвята от лопен

Начин на употреба: Ед­на супена лъжица смес се залива с 250 мл вряща во­да. Оставя се да се запари 20 минути. Чаят се пие то­пъл, подсладен с мед или с небетшекер.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *