Червеният вълшебник нара

Едва ли има човек, който да не е опитвал поне веднъж малките червени семенца на нара. При положение, че той се продава навсякъде днес, а и преди време, когато сме били ученици е можело да го намерим във всеки магазин до нас. Какво забавление бе да плюем семенцата, осмуквайки сладкото червено месо. И има защо. Този плод е пълен с невероятно много полезни вещества, които доставят на човешкият организъм неимоверно много ползи. Неговата история в света на човека като панацея на много болести, идва още от древността. Според древните перси Ева всъщност е изляла нар от дървото на познанието в Райската градина, а не ябълка. Древните египтяните погребвали своите мъртви с нарове, защото смятали, че този плод ще им даде вечен живот.

Този плод също е включен в митологията като символ на добри вести. Гърците задължително хапват нар на сватбените тържества, а китайците ядат захаросани нар семена за късмет. Изследователите откриват истината за здравните ползи на нара, доказвайки защо този екзотичен плод е заел такова легендарно място в културите през вековете. Учените, провеждащи изследвания за многото ползи за здравето на нара са направили някои потресаващи находки.

На първо място, това е плод, който буквално бъка от антиоксиданти. Семенцата на вкусният плод действат и като аспирин, запазвайки тромбоцитите от слепване и формирането на опасни кръвни съсиреци. Изследванията показват също, че яденето на семена и пиенето на сок от нар може да увеличи нивата на кислород към сърцето. Други проучвания показват, че с течение на времето, плодът нар може да помогне в борбата еректилната дисфункция. Този супер плод може да намали възпалението при артрит чрез ликвидиране на ензимите, които разграждат хрущяла.

Снабден с антиоксиданти, равни на тези в зеления чай и червеното вино и пълен с витамин С и кали, консумацията на нар помага ето така:
– По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания
– Нисък риск от рак, особено на простатата и на гърдата
– Помощ при диария
– Намаляване на холестерола
– Контрол на теглото
– Борба клетъчното увреждане
Наровете са един от малкото плодове, чийто сок е също толкова полезен, колкото и самия плод. Кората не може да се консумира директно, но всъщност именно тя съдържа най-много антиоксиданти. Те могат да бъдат набавени именно чрез консумацията на сок, защото кората се използва за направата му.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *