Червеният вълшебник нара

Едва ли има човек, който да не е опитвал поне веднъж малките червени семенца на нара. При положение, че той се продава навсякъде днес, а и преди време, когато сме били ученици е можело да го намерим във всеки магазин до нас. Какво забавление бе да плюем семенцата, осмуквайки сладкото червено месо. И има защо. Този плод е пълен с невероятно много полезни вещества, които доставят на човешкият организъм неимоверно много ползи. Неговата история в света на човека като панацея на много болести, идва още от древността. Според древните перси Ева всъщност е изляла нар от дървото на познанието в Райската градина, а не ябълка. Древните египтяните погребвали своите мъртви с нарове, защото смятали, че този плод ще им даде вечен живот.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Този плод също е включен в митологията като символ на добри вести. Гърците задължително хапват нар на сватбените тържества, а китайците ядат захаросани нар семена за късмет. Изследователите откриват истината за здравните ползи на нара, доказвайки защо този екзотичен плод е заел такова легендарно място в културите през вековете. Учените, провеждащи изследвания за многото ползи за здравето на нара са направили някои потресаващи находки.

На първо място, това е плод, който буквално бъка от антиоксиданти. Семенцата на вкусният плод действат и като аспирин, запазвайки тромбоцитите от слепване и формирането на опасни кръвни съсиреци. Изследванията показват също, че яденето на семена и пиенето на сок от нар може да увеличи нивата на кислород към сърцето. Други проучвания показват, че с течение на времето, плодът нар може да помогне в борбата еректилната дисфункция. Този супер плод може да намали възпалението при артрит чрез ликвидиране на ензимите, които разграждат хрущяла.

Снабден с антиоксиданти, равни на тези в зеления чай и червеното вино и пълен с витамин С и кали, консумацията на нар помага ето така:
– По-малък риск от сърдечно-съдови заболявания
– Нисък риск от рак, особено на простатата и на гърдата
– Помощ при диария
– Намаляване на холестерола
– Контрол на теглото
– Борба клетъчното увреждане
Наровете са един от малкото плодове, чийто сок е също толкова полезен, колкото и самия плод. Кората не може да се консумира директно, но всъщност именно тя съдържа най-много антиоксиданти. Те могат да бъдат набавени именно чрез консумацията на сок, защото кората се използва за направата му.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *