Черен бъз за бронхити

Една от най-широкоразпространените билки, която може да срещнете навсякъде в страната и която ще помогне при бронхити, пневмонии и всеки дихателен проблем така характерен за това време на годината.

Черният бъз представлява разклонен храст или дърво високо до 3 м и рядко до 8 м, със силно развита коренова система. Стъблото и клоните са сивокафяви със светли лещанки по тях (като чертички) и с бяла шуплеста сърцевина. Листата са срещуположни, нечифтоперести, дълги до 35 см, с 3 до 9 листчета — с яйцевидно продълговата форма, назъбени по края. Цветовете са жълтеникавобели, дребни, с петделно венче и петзъбна чашка, събрани в сложно съцветие като щит на върха на цветоносни клонки. Тичинките са 5, с едри жълти прашници. Плодът е черновиоле-това сочна ягода, най-често с 3 кафяви семена. Цъфти през май—юни.

“Демир

Цветовете съдържат малко количество етерично масло, съставено предимно от терпени, флавоноидите рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифе-нолните киселини кафена, хлорогенова и ферулова, така също и гликозидни веще-ства с потогонно действие, слузни и малко дъбилни вещества.

Цветовете на това невероятно растение притежават потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие. Листата действуват диуретично и слабително. Плодовете имат слабително и диуретично действие.

Направени на запарка, цветовете на растението са изключително полезни и лековити при такива състояния, като хрема, ангина, кашлица, пресипнал глас. В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотенция, хемороиди, подагра.

Отвара от листата се използуват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
Чай от цветовете се използува за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.

От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10–15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. Сироп от цветове на бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, които се употребява разреден с вода като напитка.

От плодовете на бъза се приготвя сгъстен пулп или мармелад, който се употребява като диурегично и слабително средство, за усилване и при неврози. Може да се приготви и извлек от 1/2 лъжица изсушени плодове и 250 мл вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *