Билката черен оман: Нещо безценно за лечение на рани

Черен оман расте и вирее по влажни полски местности, както и близо до водоеми.

Лековита част са неговите корени. Хубаво е събирането им да става през пролетните или есенни месеци, когато тази великолепна билка не цъфти. Хубавото на билката черен оман е, че лесно можете да си приготвяте сами лековете с нея.

“Демир
черен оман

Лечебния черен оман

А за какво може да ви бъдат полезни нейните целебни свойства?

Растението е препоръчвано при лечение на болни от артрит и ревматизъм, както и при отичания на ставите. Попарени пресни листа от черен оман, се препоръчват за лапа при схващане в крайниците, предизвикано от претоварване, изкълчване или навяхване. Чаят, приготвен от тази така лековита билка, се препоръчва при лекуването на бронхити, проблеми с храносмилателния тракт и плеврит. Тинктура, приготвена от черен оман, се прилага съвсем успешно при направата на лековити компреси, срещу всякакъв вид вътрешни и външни наранявания. Пресните му листа, прибавени към вашата вана, могат да доведат до облекчение на болки причинени от ревматизъм, подагра, артрит, както и при проблеми с оросяването на крайниците.

За невероятно полезния мехлем от черен оман, който лекува всякакъв вид рани, дори и доста трудно зарастващи или такива, причинени от изгаряне, не ви е необходимо много. Само четири или пет коренчета от тази билка, които се нарязват на много ситни парченца. Запържвате ги в 250 грама свинска мас, но обезсолена. Оставяте така сместа за едно денонощие, а след това, затопляте отново. Прецеждате през стерилно марлено парченце. Готовата смес се изсипва в предварително приготвени кутийки с капачета. Съхранява се в хладилника, като срока на мехлема е поне една година. Така вашия лековит крем от черен оман, ще ви бъде винаги под ръка, когато имате нужда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *