Черен оман при продължителна менструация

Черният оман или още известен с наименованията си зарасличе, чернокос, див тютюн, мазен корен, страсник и латинското Symphytum officinale L., спада към най-добрите билки, коитп природата е дарила на човека. Той се среща предимно по мокри поляни и полски синори, във влажни ями и край води. Среща се да цъфти по огради и сметища през лятото.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ще го познаете по грапавите листа и заострените им краища. Многогодишният корен отвън е тъмнокафяв до черен, а отвътре – бял до жълтеникав. Той е с дебелина на палец, а нарязан е много слузест, направо мазен на пипане.

Билката има стимулиращо въздействие върху клетките и техният растеж, ускоряв

а за

здравителните процеси в тъканите, действа противовъзпалително, има хипотензивна активност. Най-често намира приложение в такива заболявания, като труднозарастващи рани, при гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите, при нараняван
Корените пък на растението са поредната силна билка срещу състояния като кашлица, ларингит, бронхит, туберколоза в червата, кръвоизливи от носа, повръщане на кръв, продължителна менструация, размекване на костите, колит.ия и кръвоизливи.

За външно приложение: От листата могат да се направят лапи при състояния като подагра, ревматизъм, язви от разширени вени, навяхване, за бани при кожни обриви и рани от изгаряния, за жабурене (на всеки час) при разклатени зъби, рани в устата, за гаргара при гърлобол, за лапи при уплътнявания в гърдите на кърмачките, при натъртване.

Листата на черния оман, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.
За вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
Приготвяне на чай от корени:
Две чаени лъжици с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват. На сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.
Кашечни компреси
Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превръзва.
Вино
От 2 до 5 пресни и измити корени се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в натурално бяло вино. Това е едно отлично средство при белодробни заболявания.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *