Черна елша (Alnus glutinosa (L.) Gaerth.)

лечение с черна елша

Черната елша може да лекува

Описание. Дърво, до 20 (35) м високо, с цилиндрична корона. Младите
клонки червеникавокафяви. Листата  на черната елша са обратно овални до овално елиптични, 4 – 9 см дълги и 3 – 7 см широки, на върха врязани, в основата клиновидни младите лепкави, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени. Мъжките цветове във връхни реси, събрани по 3 — 5 в грозд, с пурпурно-виолетови покривни люспи. Женските цветове са събрани в овални, 12 — 20 мм дълги съцветия, групирани по 3-5 в пазвите на листата под мъжките, при узряването вдървеняващи, кафяви. Цъфти март – април.

“Фигурин

Разпространение. Черната елша расте край реките и потоците. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1000 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (с изключение на крайните северни и южни части).

Билка. Зрели шишарки (Fructus Alni), листа (Folia Alni), кора (Cortex Alni).

Съдържание. Шишарки – танини и фенолни киселини; листа – тритерпени (тараксерол, оксоолеанова киселина, лупеол), ситостерол, флавоноиди (хиперозид, кверцитрин), танини и фенолни киселини.

Основно действие. Антидиарично, адстрингентно.

Експериментални и клинични данни. Във връзка със съдържанието на дъбилни вещества, тритерпени, багрила и други кората се използува под форма на отвара за изплакване на устата и гаргара при ангина и фарингит. Според Землинский (1958) листата, корите и съцветията имат добър лечебен ефект при остър и хроничен ентероколит. Водни извлеци от корите и плодовете на черната елша са при лагани с успех за лечение на остри и хронични ентероколити, съпровождащи се от диарични изпражнения. Добър ефект е отчетен и при деца, без да са отбелязани нежелани ефекти (Шасс, 1952; Турова, 1974). Тези ефекти се обуславят в голяма степен от високото съдържание на танини в растението.

Емпирични данни. Листата  на черната елша се прилагат при простудни заболявания като потогенно средство.
Шишарките притежават температуропонижаващи свойства и могат да се използват за лечение на малария. Таниновото съдържания определя използването на елшата при възпалителни кожни заболявания, варикозни язви и изгаряния – за локални апликациии.

Начин на приложение. 30 г. Счукани шишарки  от черна елша се накисват в чаша бяло вино, престояват 6-8 часа и течността се изпива наведнъж сутрин като антифебрилно средство.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *