Черна елша (Alnus glutinosa (L.) Gaerth.)

лечение с черна елша

Черната елша може да лекува

Описание. Дърво, до 20 (35) м високо, с цилиндрична корона. Младите
клонки червеникавокафяви. Листата  на черната елша са обратно овални до овално елиптични, 4 – 9 см дълги и 3 – 7 см широки, на върха врязани, в основата клиновидни младите лепкави, отгоре тъмнозелени, отдолу светлозелени. Мъжките цветове във връхни реси, събрани по 3 — 5 в грозд, с пурпурно-виолетови покривни люспи. Женските цветове са събрани в овални, 12 — 20 мм дълги съцветия, групирани по 3-5 в пазвите на листата под мъжките, при узряването вдървеняващи, кафяви. Цъфти март – април.

Разпространение. Черната елша расте край реките и потоците. Разпространено из цялата страна от низините докъм 1000 м надморска височина. Среща се почти в цяла Европа (с изключение на крайните северни и южни части).

Билка. Зрели шишарки (Fructus Alni), листа (Folia Alni), кора (Cortex Alni).

Съдържание. Шишарки – танини и фенолни киселини; листа – тритерпени (тараксерол, оксоолеанова киселина, лупеол), ситостерол, флавоноиди (хиперозид, кверцитрин), танини и фенолни киселини.

Основно действие. Антидиарично, адстрингентно.

Експериментални и клинични данни. Във връзка със съдържанието на дъбилни вещества, тритерпени, багрила и други кората се използува под форма на отвара за изплакване на устата и гаргара при ангина и фарингит. Според Землинский (1958) листата, корите и съцветията имат добър лечебен ефект при остър и хроничен ентероколит. Водни извлеци от корите и плодовете на черната елша са при лагани с успех за лечение на остри и хронични ентероколити, съпровождащи се от диарични изпражнения. Добър ефект е отчетен и при деца, без да са отбелязани нежелани ефекти (Шасс, 1952; Турова, 1974). Тези ефекти се обуславят в голяма степен от високото съдържание на танини в растението.

Емпирични данни. Листата  на черната елша се прилагат при простудни заболявания като потогенно средство.
Шишарките притежават температуропонижаващи свойства и могат да се използват за лечение на малария. Таниновото съдържания определя използването на елшата при възпалителни кожни заболявания, варикозни язви и изгаряния – за локални апликациии.

Начин на приложение. 30 г. Счукани шишарки  от черна елша се накисват в чаша бяло вино, престояват 6-8 часа и течността се изпива наведнъж сутрин като антифебрилно средство.

Черна елша (Alnus glutinosa (L.) Gaerth.)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *