Чесън (Allium sativum L.)

Синоними. Чеснов лук.

Разпространение. Отглежда се предимно като зеленчуково растение в градини. Пренесен е в Европа от Средна Азия.

Използваема част. Луковиците, които се използват в свежо състояние. Възможно е да се употребяват и след узряването и изсушаването им.

“Фигурин

Химичен състав. Луковиците съдържат етерично масло, тлъсто масло, фитостероли, витамин A, Bl5 В2, флавоноиди, сапонини, следи от йод, полизахариди.

Действие. Противоглистно, противомикробно и жлъчегонно. Противомикробното действие се дължи на етеричното масло. Чесънът унищожава болестотворните микроорганизми в червата и изгонва газовете. Подпомага организма в борбата му срещу инфекциозните болести. Засилва отделянето на жлъчен сок и с това подобярява храносмилането. Притежава и пикочогонно действие, вследствие на което се понижава кръвното налягане. Чесънът предотвратява развитието на атеросклероза в съдовете, тъй като понижава холестерола, триглицеридите и фибриногена в кръвта. Има данни, че чесънът понижава нивото на кръвната захар и служи като противоотрова при оловно отравяне.

Приложение. За профилактика при атеросклероза и хипертония, при инфекциозни заболявания, както и при хронични гнойни инфекции (бронхити, бронхиектазии), за възбуждане на апетита, след антибиотично лечение, при жлъчнокаменна болест, глисти.

Начин на употреба. По 1 главичка чесън се изяжда вечер с храната. При глисти се правят клизми – 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл вряща вода. Прецежда се и се правят 2 клизми. За профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура – 100 г счукани скилидки се заливат с 500 мл 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене. За понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20-30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни наред, след това 2 дни почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *