Чудото алое вера

Алое вера е едно от растенията, което с право може да носи името растението чудо. То се използва в много и най-различни аспекти. Алое Вера се използва в козметиката и медицината. Употребата му с медицинска цел е спомената през първия век от новата ера в Новия завет на Библията. През вековете и до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от растението се използвали за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции в рани и други кожни проблеми. Днес погледът към Алоето е все така оптимистичен, макар науката да гледа към ефективността на растението по-критично от всякога.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.

В листата на Алое се съдържат голямо количество биологично активни вещества: манани, полиманан, антраквинон, C-гликозиди, антрони и лектини.

Доказаните ползи при употреба на препарати съдържащи екстракт от алое са:

Намалява нивото на кръвната захар при болни от диабет тип 2 при орален прием.
Намалява нивата на липидите в кръвта при болни от хиперлипидемия при орален прием.
Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение.
Намалява тежестта на симптомите на себореята при локално приложение върху засегнатите участъци.

Съществуват и множество предположения за въздействието на алоето върху човешкия организъм. Повечето от тят не са научно доказани:

Подпомага заздравяването на рани. Данни, получени при лабораторни животни, дават повод да се твърди подобен ефект, но проучванията с хора се провалят в откриване на позитивни аспекти от подобно лечение. Споменават се негативи и затова информацията е конфликтна.
Подтиска развитието на определени видове бактерии и гъбички, без да притежава антибиотичен ефект. Изследванията са в начален етап.
Придават му се противовирусни свойства срещу вируси, атакуващи кожата. Това прави екстрактите от алое приложими в продукти, борещи се с последиците от СПИН.
Лечението на рак на кожата при кучета и котки се повлиява от продукти с алое, но терапията не е тествана при хора.
Повлиява симптомите на псориазиса. Тук информацията е конфликтна. Едно изследване показва подобен ефект, а друго го отхвърля напълно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Чудото алое вера

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *