Шизандра помага за безпроблемно и бързо раждане

Шизандра има способността да регулира контракциите

Шизандра е извлек от изсушените зрели плодове на лечебното растение Шизандра хиненсис. Въпреки че е родом от Китай, днес билката се отглежда за лечебни нужди на много места по света.

Шизандра помага за безпроблемно и бързо раждане

Плодът се отличава със специфичен вкус – микс от кисело, сладко, солено, люто и горчиво, откъдето идва и китайското наименование на растението wu-wei-zi, което в превод означава „плод с пет вкуса”. Според древните китайци шизандра има тонизиращо, адстрингиращо и антисептично действие. Освен с традиционните си приложения, шизандра става популярна и заради свойствата си на хепатопротектор, заради което често бива включвана към лечението при хепатит.

Известна е способността на шизандра да регулира контракциите, поради което бива ползвана и като средство за постигане на по-бързо и безпроблемно раждане.

Растението има изявени адаптогенни свойства, благодарение на които допринася за баланса в организма, подобрява вниманието и концентрацията, устойчивостта на умора и стрес, повишава остротата на зрението. Според проучвания шизандра е ефикасна срещу белодробни възпаления от бактериален произход.

Билката се прилага при дихателни инфекции, при хронични кашлици, недостиг на въздух и спазми на дихателните пътища; при кожни проблеми – обриви и екзема; при проблеми с отделителната система, подобрявайки дейността на бъбреците.

Поради силните си адаптогенни свойства, шизандра подобрява състояния на безсъние, неврози, раздразнителност и същевременно, тъй като има положителен ефект върху нервното провеждане е много подходяща при намалена концентрация, нарушена координация, леки депресии и променливо настроение, отслабени памет и зрение.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *