Шипката поднася букет от ползи

Шипката носи разнообразие от ползи за здравето.

Шипката е храст, който мнозина познават като диворастяща роза. Тя вирее в различни климат и условия, като може да оцелее дори и над 2000 метра надморска височина.

“Фигурин

През месеците от май до юли цветовете й цъфтят, а зреещите есенно време плодове са тези, които са източник на разнообразие на полезни вещества.

Заради вкусовите си качества и заради ползите, които носи за здравето, шипката се използва с успех във както в хранително-вкусовата, така и във фармацевтичната индустрия.

В шипката се съдържат множество витамини – C, P, K, E и В, както и каротин. Комбинацията между тях стимулират действието на ензимните системи, подпомага възстановяването на тъканите и синеза на хормони. Благодарение на шипките, въглехидрати се усвояват по лесно, като се подобрява проницаемостта на съдовете.

Изобилието от витамини и флавоноиди превръща плода на растението в ефикасен продукт с диуретично и кръвосъсирващо и запичащо действие, което едновременно с това понижава холестерола в кръвта и намалява количеството на отлагани плаки в кръвоносните съдове.

На особена популярност се радва използването на шипката при лечение на камъни в бъбреците и пикочните пътища, при болести на жлъчката, при болести на кръвта – анемия, при маточни кървения и цялостно изтощение на организма.

Интоксикациите и местните и общите инфекции също се повлияват изключително благоприятно от шипката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *