Язвата се лекува, вижте как!

Язвената болест се лекува с билки

Запарки от цветовете на лайката и от листата на ментата действат успокояващо и противовъзпалително при язва. Приготвят се, като 2 с.л. от предварително изсушени и наситнени билки се залеят с 400 – 500 мл кипяща вода. След като престои 10 – 15 минути, запарката се прецежда и се разделя на 4 равни дози. Пият се преди всяко ядене и преди лягане вечерта. В аптеките се продава спиртен извлек (тинктура) от мента, приемът е на гладно по 20 – 30 капки.

Язва се лекува с билки

За намаляване на дразнещото действие на стомашните и жлъчните киселини върху стомашната лигавица е препоръчително да се пият чайове от листа от живовляк и от цветове от слез. Подобен ефект има и студеният воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Той се приготвя като 1 с.л. от семената се залее с 400 – 500 мл студена вода. Подобно действие има След като престои няколко часа, се прецежда и се пие в продължение на целия ден на малки глътки.

Чайове от цветове от невен, от стръкове от жълт кантарион, от корени от оман и др. пък действат като катализатор за заздравяване на язвената рана. От тях се приготвя отвара, като за целта 2 с.л. от съответната билка трябва да ври 10 минути в 500 мл вода. 10 – 15 престоява и се прецежда. Разделя се на 4 равни дози и се пие преди всяко ядене и преди нощен сън.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *