Люлякът повлиява при епилепсия!

Билка.инфо ви предлага тази лечебна билкова рецепта за епилепсия

С настъпването на пролетта и възраждането на живота в природата идва и един много красив подарък, а именно люлякът. Той има безброй красиви сортове, които цъфтят в розово, тъмновиолетово, лилаво, бяло някои от тях до самия край на септември.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Освен карасив, люлякът е и изключително полезен!

Освен карасив, люлякът е и изключително полезен!

В българската народна медицина листата от люляка се използват при малария, цветът се използва при епилепсия, а семената – при оскъдна менструация. Също така се използва като температуропонижаващо средство, за възбуждане на апетита (при безапетитие), както и за регулиране на менструацията.

Доказано, е че люлякът има потогонно, температуропонижаващо и стимулиращо секрецията на стомаха действие, като лечебният му ефект се дължи на горчивите вещества от гликозиден тип.

За медицински цели се събират листата, цветовете и семената на растението. Цветовете се берат по време на цъфтежа – април-юни. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35С. Листата също се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45С.

Начин на приготвяне на лечебна рецепта при епилепсия – 1 с.л. от листата (или цвета) се залива с 500 вряла вода. Оставя се да кисне 1 час, след което се прецежда и се пие по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

От семената се взема 1 ч.л. и се залива с 500 мл вряла вода. Ври 5 минути. Приема се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *