Акорус и неговите лечебни свойства

Наричат го още Аир и е многогодишно тревисто растение от сем. Агасеае (Змиярникови). Коренището му е дълго, пълзящо и разклонено до около 150 см на дължина и 3 см в диаметър. Има силен, приятен аромат. Стъблото е безлистно, тръбесто, чиято горна част носи съцветието, на което са разположени плътно, подобно на царевичен кочан, многобройни при­личащи на кубчета цветчета, обагрени в жълто.

“Демир

18Листата на растението са под формата на меч, с успоредни жилки, които са с дължина от около 110 см и широки до 2 см. Те са събрани в основата на стъблото. Плодовете на растението представляват суха червена яго­да. Цъфтежът му е през юни-юли, а любимото му място, където може да го намерите са мочурливите места и блата в Со­фийско и Казанлъшко. Култивира се в Южен Китай и Индия. Частта, която се използва с лечебна цел е коренището на растението. За да се използва, то трябва да се измие, да се обели и нареже на късове от по 7-10 см, след което се суши. За получаване на етерично масло най-благоприя­тното време за изваждане на коренищата е през пролетта (април).

Етеричното масло, което съдържа коренището е в порядъка на 1,5 до 4%. На външен вид представлява жълто-кафява течност със силна специфична миризма и горчиво-парлив вкус. Освен етерично масло, коренищата съдържат още алкалоида каламин, глюкозида акорен, дъбилни вещества, аскорбинова киселина и др. Коренището на акоруса е едно от най-добрите стомашни ароматно-горчиви средства. Действието му се дължи на етеричното масло и на акорена, които възбуждат апетита и подобряват храносмилането. Извлеци от коренището понижават артериалното налягане и действат болкоуспокояващо, отхрачващо, противогъбично и дезинфекционно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *