Антибиотици от природата – храна и лекарство – 1 част

Понякога, заради различни заболявания се налага да приемаме антибиотици. Те убиват лошите бактерии, но освен това убиват и добрите, а също така понякога създават резистентност. Затова е по-добре да се обърнем към природната медицина и да се лекуваме чрез храни и растения, които имат натурално антибактериално действие и не вредят на организма. Трябва да се има предвид, че някои от тях могат да дразнят чувствителната лигавица на стомаха, затова е добре да се направи консултация със специалист как да приемате тези храни безопасно.

“Фигурин

чесън1Лукът и чесънът имат сходни качества, които се дължат на съдържанието на антибактериални съединения, наречени фитонциди. Те унищожават бактериите и могат да се използват вътрешно или външно за лечение на инфекции. Двата зеленчука имат съдържание на серни съединения, които действат срещу патогенните микроорганизми. Чесънът действа и срещу гъбичките, а лукът включва в състава си фитонутриенти, които се борят със свободните радикали.

Обикновеното зеле съдържа серни съединения, които действат антибактериално. Заради неразтворимите си фибри то е много полезно за хората със здрави стомаси, но хората със стомашни проблеми трябва да внимават с консумацията му. В такива случаи могат да се използват по-крехките листа на китайското зеле за салата или да се консумира под формата на сок, тъй като зелето съдържа витамин U, който лекува стомашни язви. Зелето има богато съдържание на витамин C, който е природен антибиотик. Суровите зелеви листа успокояват възпаленията от мастити, фиброкисти и менструални болки. За целта се налага болното място със зелев лист.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *