Ароматни смокини за множество болести

Смокините са изключително полезни и вкусни плодове, които могат да ни помогнат при различни заболявания или състояния, да ни подсилят или просто да ни донесат наслада и много положителни емоции. Ето и техните предимства пред останалите храни, заради които можем да ги предпочетем:

p1160082– В плодовете на смокинята е открит растителният ензим фицин, който има свойството да разтваря тромбите. Заради този ензим смокините се препоръчват за лечение на тромбоемболии.

– Заради своето голямо количество захари и калий, смокините са изключително полезни за сърцето и страдащите от сърдечни болести. Калият премахва спазмите на кръвоносните съдове, отпуска ги и ги разширява.
– Смокините играят важна роля за профилактиката на хипертонията и са полезни при венозна недостатъчност.
– Смокините успокояват силното сърцебиене и действат благоприятно на кръвотворните процеси.
– Смокините са полезни при анемия и при заболявания на слезката и черния дроб.
– Смокини, сварени в прясно мляко, са чудесно лечебно свойство срещу остри катари на горните дихателни пътища, трахеити, бронхити, бронхоектазии. Отварата се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици ситно надробени сушени смокини се варят няколко минути в 1 чаена чаша прясно мляко (или вода).

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

– Плодовете на смокинята имат лек слабителен ефект.
– Семената на смокинята имат по-изразено слабително действие и при запек еднократно се приемат по 10-15 семена.
– Външно отварата от смокинови листа се прилага за топли компреси при циреи. Понякога, за да се ускори узряването и отварянето на цирея, той се налага с пресни или разкиснати сушени плодове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ароматни смокини за множество болести

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *