Ароматни смокини за множество болести

Смокините са изключително полезни и вкусни плодове, които могат да ни помогнат при различни заболявания или състояния, да ни подсилят или просто да ни донесат наслада и много положителни емоции. Ето и техните предимства пред останалите храни, заради които можем да ги предпочетем:

p1160082– В плодовете на смокинята е открит растителният ензим фицин, който има свойството да разтваря тромбите. Заради този ензим смокините се препоръчват за лечение на тромбоемболии.

– Заради своето голямо количество захари и калий, смокините са изключително полезни за сърцето и страдащите от сърдечни болести. Калият премахва спазмите на кръвоносните съдове, отпуска ги и ги разширява.
– Смокините играят важна роля за профилактиката на хипертонията и са полезни при венозна недостатъчност.
– Смокините успокояват силното сърцебиене и действат благоприятно на кръвотворните процеси.
– Смокините са полезни при анемия и при заболявания на слезката и черния дроб.
– Смокини, сварени в прясно мляко, са чудесно лечебно свойство срещу остри катари на горните дихателни пътища, трахеити, бронхити, бронхоектазии. Отварата се приготвя по следния начин: 2 супени лъжици ситно надробени сушени смокини се варят няколко минути в 1 чаена чаша прясно мляко (или вода).

– Плодовете на смокинята имат лек слабителен ефект.
– Семената на смокинята имат по-изразено слабително действие и при запек еднократно се приемат по 10-15 семена.
– Външно отварата от смокинови листа се прилага за топли компреси при циреи. Понякога, за да се ускори узряването и отварянето на цирея, той се налага с пресни или разкиснати сушени плодове.

Ароматни смокини за множество болести
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ароматни смокини за множество болести

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *