Ароматният жасмин помага при стрес и депресия

Според немски учени ароматът на жасмин повлиява толкова добре при състояния на напрежение и безпокойство, колкото и някои от най-популярните и често прилагани медикаменти. Разликата е там, че в сравнение с медикаментите, приятната миризма на цветето няма никакви странични ефекти.

“Фигурин

Жасминът е както женски, така и мъжки аромат. Той оказва успокояващо, отпускащо и релаксиращо действие, като в същото време избистря съзнанието и повишава концентрацията.

жасминМаслото от жасмин се смята за природен лек срещу стрес, безпокойство, депресия, умора. Освен тези му свойства, то действа и като афродизиак, използва се в парфюмерията и козметиката. По исторически данни жасминът се асоциира с интимност, романтика, близост. Неговите антидепресантни свойства и красивият му аромат са прекрасно средство за преодоляване на сексуални проблеми, дължащи се на психологическа основа.

Ароматните молекули на жасмина, които се поемат от белите дробове, от където се пренасят чрез кръвообръщението до мозъка, въздействат на различни мозъчни центрове.

Коренът в сурово състояние се употребява за лечение на главоболие, безсъние или болки при травми. В източната традиционната медицина се твърди, че парченца от корен с дължина 2-3 см., екстрахирани с вино, успокояват болезнените усещания за един ден, а ако са с дължина 5 см. – за два дни и т.н. Поради тази причина на изток предписват жасмина преди операции.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *