Бъдете здрави с балнеотерапия

Балнеотерапията е позната още от дълбока древност и думата идва от латински, като „balneum“ означава къпане, а „therapia“ е лечение. Всъщност балнеотерапията представлява лечение с помощта на вани от горещи минерални извори, което се изразява в по-продължителен период.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Това лечение не се използва само от хората, някои други същества също се наслаждават на земните блага. Снежните маймуни или още японските макаци използват вулканите, като навлизат в техните минерални извори през зимния период. Те прекарват по няколко часа там, като това им помага да запазят своята телесна топлина и това им помага да се преборят със студа.

otel-central-smrdaky-slovakia-lecenie-kurort-na-lecebnyj-otdych-zabolevania-kozi-mineralnaja-voda-griaz-ru-big-Central procedura 2Балнеотерапията се препоръчва на хора за подобряване на циркулацията, намаляване на стреса, ускоряване на детоксикации и при възпалителни заболявания. Тези горещи минерални извори са богати източници на магнезиеви, серни и други съединения, които са изключително полезни за човешкия организъм и помагат за лечение на заболявания. Те спомагат да се подхранят много органи и системи и по този начин се контрулират и регулират защитите на човешкия организъм, което всъщност означава, че подсилват имунната система.

Балнеологичните процедури помагат при заболявания, като остеоартрит и ревматоиден артрит, а това е доказано от 7 изследвания, които са публикувани през 2008 година от Journal of Rheumatology.

Болките в гърба също могат да бъдат премахнати от горещите минерални извори, защото те са богат източник на серни минерални съединения. Всичко това е описано подробно в едно от изданията на Research in Complementary and Natural Classical Medicine. След леченията е направено проучване на участниците и то показва, че при 47% от тях болките, мускулните спазми и чувствителността са намалели значително, а подвижността им се е подобрила.

Балнеотерапията е изключително полезна и за кожата, защото в тези „серни води“ има много свободни или свързани частица на минерала, които притежават свойството да предизвикват кератолизис. Кератолизисът представлява процес, при който се отделя най-горния слой на кожата и се предизвиква отслабване. Горещите минерални вани могат да защитят кожата от инфекции, като спомагат да се спре микробния растеж благодарение на антибактерилните и противогъбични свойства на сярата. Ваните също така могат да повлияят и на причинителите на инфекциозно акне.

Балнеотерапията може да помогне за потискане на синтеза на полиамини в еукариотните клетки, защото в съдържанието на тези горещи минерални води има магнезий. За развитието на псориазис са нужни тези съединения, а редовните минерални вани облекчават симптомите на това заболяване.

Натрупания стрес също може да се премахне чрез балнеотерапията, защото топлината на водите стимулира отделянето на бета-ендорфин, който представлява естествен аналгетик. Отделянето на хормоните кортизол и катехоламин също се ускорява благодарение на топлината, а това действа благоприятно на хора страдащи от артрит, дерматит и автоимунни заболявания, като облекчава болката.

Сярата, която се намира в тези горещи минерални води има способността да прониква в кожата и така оказва влияние върху имунитета. Чрез това действие се забавя развитието на лимфоцити или по точно способността им да освобождават цитокини. Цитокините представляват белтъчни съединенията, които са главните виновници за симптомите, които се проявяват при алергични и възпалителни състояния. Когато се намирате в горещите минерални води значително се понижава излишъка от цитокини и по този начин настъпва облекчение на артритни или възпалителни болки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *