Бърза помощ при навяхване

Навяхването е травма, при която пострадват меките връзки (мускули, сухожилия или ставни връзки), които поддържат костите в областта на ставата. Навяхване може да се получи от усукване, падане, усилено физическо натоварване и дори от едно стъпване на криво. В резултат на това пострадалият чувства болка при движение, появяват се синини и отоци.

“Фигурин

навяхванеПървото, което можете да направите при навяхване, е да наложите мястото със студен компрес за десетина минути – с лед, обвит в марля или кърпа. След студения компрес, поставете топъл. Препоръчително е мястото да се обездвижи с поддържаща еластична превръзка и да се държи на високо, за да не се получи оток.

Друг компрес, който помага при изкълчване е с ориз. Сварява се оризът, намачква се и към него се добавя мед, до получаване на хомогенна смес. Сместа се налага върху болното място, след това се увива с марля, а отгоре с найлон.

Към 100 гр. несолена свинска мас се добавя 1 с.л. ситно нарязани листа от розмарин. Разбъркват се добре и получената смес се втрива в болезненото място.

При натъртено, отоци и синини се прави компрес от настърган картоф, или счукан кромид лук, или намачкана варена тиква. След като мястото се наложи с избрания продукт, се прави превръзка с бинт или кърпа.

В един пресен зелев лист се слага кисело мляко. Налага се на болното място и се прави превръзка. Отокът ще изчезне за 2-3 дни.

При подутини или синини мястото се намазва с олио, след това се налага със счукан чесън, увит в марля, за 15 мин. Процедурата се повтаря 2-3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бърза помощ при навяхване

  1. Диабетик съм и на диализа от много години.
    Преди навехнах левия си малък глезен и след две седмици, изщрака и се счупи. Лекувах го цяла година.
    Миналата седмица десният крак го прецаках, от няколко дена ме боли около ахилеса и вътрешния голям глезен. Дали няма отново да се счупи нещо?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *